SEO Optimizacija

Naslovna / SEO Optimizacija

Cilj svake stranice jeste da ima što više posjetilaca, bilo da je ti posjetioci pronalaze po imenu ili po ključnim riječima korištenim u okviru tekstova koji se pojavljuju na stranici. U tome glavnu ulogu igra optimizacija web-stranice ili SEO (Search Engine Optimization). SEO ili optimizacija web-stranice podrazumijeva poboljšanje pozicije web-stranice u rezultatima raznih Internet pretraživača, kao što su Google Chrome, Explorer, Bing itd. Najpopularniji pretraživač je svakako Google koji rangira web-stranice na osnovu različitih algoritama koji su uglavnom nepoznati široj javnosti.

Postoji unutrašnja optimizacija web-stranice i vanjska optimizacija web-stranice. Unutrašnja optimizacija web-stranice (onsite) se odnosi na radnje koje obavljamo na vlastitoj web-stranici kako bi se ista bolje rangirala na pretraživačima. Vanjska optimizacija web-stranice (offsite) se odnosi na radnje koje obavljamo izvan same web-stranice kako bismo utjecali na rangiranje stranice u pretraživačima. Vanjska optimizacija stranice je pokazatelj popularnosti stranice, a unutrašnja optimizacija je pokazatelj onoga čime se bavite. Za optimizaciju web-stranice i sadržaja koji se na njoj nalazi trebate krenuti od ključne riječi. Izbor ključne riječi je presudan za ono čime se bavite. Jednako je bitna i interakcija posjetilaca sa web-stranicom, odnosno koliko se vremenski posjetitelji zadrže na stranici, te koliko su tekstovi na web-stranici sadržajni.

Elementi optimizacije Web stranice

Važni elementi za optimizaciju web-stranice kreću od unutrašnjeg uređenja stranice. U naziv domene stranice trebate staviti ključnu riječ. Dakle, ako se bavite autokozmetikom, web-stranica bi trebala da sadrži u nazivu domene autokozmetika.ba ili mojaautokozmetika.ba. Naslov stranice ili SEO title je naslov koji se pojavljuje iznad same adrese stranice u pretraživaču. Naslov stranice uveliko utiče na pozicioniranost web-stranice, ali i na izbor potencijalnog kupca da posjeti ili ne posjeti stranicu. Naredni elemenat koji utiče na optimizaciju jeste meta description ili kratki opis stranice. Kratki opis stranice se nalazi ispod naziva domene u pretraživačima i služi za prezentaciju teksta ili stranice. To je nešto kao uvodni dio ili predgovor knjige u kome sažeto u par rečenica predstavite stranicu ili članak.

Bitni elementi su svakako i paragrafi i naslovi i podnaslovi koji se nalaze na stranici. Svi ovi elemetni trebaju sadržavati ključnu riječ. Preporučena, odnosno optimalna dužina teksta je između 500 i 1500 riječi. Slike koje postavljate uz tekst trebaju imati u nazivu i opisu ključne riječi. URL-ovi koje postavljate na stranicu trebaju sadržavati ključne riječi, ne trebaju sadržavati specijalne znakove ili slova č,ć,đ,š,ž. Kod URL-ova bitno je da upotrijebite što više semantičkih riječi, to jest alternativnih naziva za jednu te istu stvar.

Brzina i navigacija

Brzina učitavanja stranice utiče na posječenost i popularnost stranice, a na brzinu učitavanja utiče veličina same stranice, odnosno veličina dokumenata koji se postavljaju na stranicu. Dokumenti koji se postavljaju na stranicu: slike, videozapisi, prezentacije i slično, trebaju biti maksimalno smanjeni bez gubitka na kvaliteti. Za to postoje razni eksterni alati, kao što su: Optimizilla, Tiny PNG, a više o optimizacija slika na ovom linku. Ako koristite WordPress postoje dodaci koje možete instalirati, kao što je Imagify, koji optimiziraju slike.

Navigacija na stranici je značajna u toliko da se posjetioci mogu bolje snaći u sadržaju koji imate na stranici. Optimizacija za mobilne uređaje, odnosno prilagođenost prikazu na mobilnim uređajima i tabletima je nezaobilazan segment optimizacije stranice. Većina pretraga i posjeta stranici se obavljaju putem mobilnih uređaja, pa izgled i funkcionalnosti stranice trebate prilagoditi tom prikazu.

Vrijednost Web Stranice (Offsite Optimizacija)

Vanjska optimizacija web-stranice se odnosi na Page ranking (pozicija stranice), Backling (povratni linkovi) i Anchor text (tekst poveznice). Vrijednost stranice se određuje na osnovu domain authority (autoritet domene) i page authority (autoritet stranice) i na osnovu toga se rangira web-stranica (Page rank). Da biste povećali vrijednost svoje stranice poželjno je da je povežete sa drugim stranicama koje imaju visok online autoritet, kao što su YouTube, Facebook, Wikipedia itd., te sa stranicama koje imaju dug vijek trajanja. Nikada se nemojte povezivati sa stranicama sumnjivog sadržaja jer tako Vaša web-stranica gubi na vrijednosti.

Povratni linkovi znače da su druge web-stranice postavile link koji vodi ka Vašoj web-stranici čime joj daju na značaju i povećavaju popularnost. Da biste to postigli trebate imati zanimljiv sadržaj, zamoliti druge stranice da postave link koji vodi ka Vašoj stranici ili sami postaviti link na određene forume i slično. Tekst linka koji vodi ka Vašoj stranici (Anchor text) treba da sadrži ključnu riječ.

Alati za optimizaciju

U optimizaciji web-stranice Vam mogu pomoći i određeni programi, kao što su: Google Analytics, Structured Data Testing Tool, SemRush, Keyword Explorer, Open Site Explorer, MozBar, RankActive, SEO PowerSuite, PageSpeed Insights, SimilarWeb, SERP-ov Rank Checker,  i mnogi drugi. Neki od ovih programa su besplatni, a za druge možete iskoristiti besplatan probni period. U toku probnog perioda možete vidjeti da li Vam odgovara ono što taj program nudi. Jedni Vam nude pomoć pri izboru ključnih riječi, drugi pri procijeni brzine učitavanja web-stranice i drugih elemenata koji utiču na pozicioniranje web-stranice. Više o alatima koje možete koristiti pri optimizaciji web-stranice pročitajte na slijedećem linku.

Što je bolja pozicioniranost web-stranice u pretraživačima za određene ključne riječi to je veći broj posjeta. Što je veći broj posjeta, veća je mogućnost prodaje proizvoda i/ili usluga koje se nude na toj stranici. Potencijalni kupci Vas pronalaze ukucavanjem ključne riječi u pretraživač, a optimizacija web-stranice utiče na to da li ćete se pojaviti u vrhu (na prvoj stranici) ili ne. Na prvoj stranici se pojavi 10 web-stranica koje pretraživač rangira kao najbitnije za traženu ključnu riječ. Prema SERP statistikama 67% posjetilaca posjeti samo prvih 5 rezultata pretraživača. A čak 95% ukupnog web prometa se odvija na prvoj stranici pretraživača.

Više informacija zatražite ovdje!

  Poslovni Imenik BiH

Sarajevska ulica br. 1

72000 Zenica, BiH

Tel : +38761925110
Mail : info@bih-imenik.eu
Yes Otvoreno

Ponedeljak-Četvrtak9:30 - 17:00
Petak9:30 - 12:30 i 14:00 - 17:00
Subota9:30 - 13:30

O nama

„Poslovni Imenik BiH“ je agencija za online marketing i promociju Vašeg poslovanja. Adresar koncipiran je na način da obezbjedi svakom posjetiocu mogućnost ostvarivanja saradnje sa nekom od firmi iz našeg imenika. Svjesni smo da je 21. vijek - era informacija a da je internet naj snažniji i naj efikasniji medij za promociju informacije.

Mapa Portala BiH-Imenik
Pregled Mape
  Vizija & Misija

Naš cilj je promocija poslovnih subjekata te povezivanje i spajanje istih... Također, za cilj imamo okupiti najveći broj uspješnih poslovnih subjekata iz naše zemlje na jednom mjestu. Mi smo tu da Vam budemo sigurna i efikasna podrška u cilju razvoja i uvezivanja domaćih kompanija i razvoja domaćih potencijala.

Love BiH

Banka Paypal