Digitalni Marketing

Naslovna / Digitalni Marketing

Digitalni marketing je krivo protumačen te se definira kao prodaja, promocija i oglašavanje. Međutim priča je drugačija, odnosno digitalni marketing je isto što i marketing samo u drugačijem mediju. Što to znači? Pažnja korisnika je u digitalnome svijetu i promijenili su se samo alati kojima se marketing provodi, ne definicija marketinga. Osim što je pažnja glavna prednost digitalnog marketinga, ulaganja su manja, a rezultati su mjerljivi. Jednom kada naučite principe marketinga, mijenjat će se samo alati.

Pisali smo ranije u našem blogu o SEO optimizaciji, PPC oglašavanju, Facebook-u i Instagram-u koji predstavljaju dio digitalnog marketinga. Osim digitalni marketing možete ga zvati i internet marketing, web marketing, e-marketing, online marketing ili čak i-marketing. Međutim što je zapravo digitalni marketing? Samo jedan od novih pojmova koji svi spominju, ali mu nitko ne zna točno značenje ili je to nešto čemu je potrebno posvetiti veliku pažnju i stvarno je budućnost bez koje ne možete? Nakon malo "googlanja" zaključili smo da je odgovor nekako u sredini, odnosno da je digitalni marketing stvar budućnosti, ali da ga mnogi krivo tumače.

Digitalni marketing je krivo protumačen

Prije pisanja bloga istražili smo što drugi kažu o digitalnom marketingu. Brojne marketing agencije, agencije za digitalni marketing definiraju digitalni marketing kao oglašavanje, promociju i prodaju putem digitalnih medija. U redu, slažemo se, da bi poduzeće "preživilo" potrebno je ostvariti prodaju, vidjeti povrat uloženih sredstava i završiti mjesec "u plusu".

Međutim u cijeloj toj priči postoji jedno veliko ALI. Za razjašnjavanje stajališta vratimo se i definirajmo sami pojam marketing. Otac marketinga Phillip Kotler defnirao je marketing kao "društveni i upravljački proces koji putem stvaranja, ponude i razmjene proizvoda od vrijednosti s drugima, pojedinci i grupe dobivaju ono što im je potrebno ili što žele". Odnosno pojednostavljeno rečeno, marketing je stvaranje i pronalaženje potreba te zadovoljenje istih.

Marketing je stvaranje, pronalaženje i zadovoljavanje potreba

No, važno pitanje je kako? Da bi odgovorili na to pitanje, stvorit ćemo priču u priči i vratiti se u zlatno doba TV prijemnika. Prisjetimo se situacije, sjedite u naslonjaču, gledate omiljeni film i on je prekinut zbog reklama. Prva reklama predstavlja benefite proizvoda, ako nazovete odmah dobit ćete još i set noževa - Vaša reakcija? Vjerojatno ste prebacili TV program ili otišli popiti vode ili soka. Međutim kasnije se pojavila druga reklama, omiljeno piće, obitelj za stolom, ugođaj, osjećaji, emocije - Vaša reakcija? Povezali ste brend s emocijama i onome što taj brend u Vama budi, ne sa šećerom ili gaziranim napitkom.

Shvaćate gdje idemo s pričom? Da bi bili dobar marketingaš morate biti i dobar prodavač, a svaki dobar prodavač zna da prodajete prvo sebe, a tek onda proizvod. Postoji velika šansa da proizvod koji upravo Vi i Vaša tvrtka prodajete prodaje i konkurencija i glavno pitanje je gdje će kupci kupiti proizvod? Kod one tvrtke koja im je draža!

Vaši kupci kupuju Vas, a ne Vaš proizvod

Iz tog razloga važno je pozicionirati Vašu tvrtku kao nekoga tko daje dodatnu vrijednost, nekoga s kim se Vaši kupci mogu povezati. Kako Vam digitalni marketing pruža brojne alate važno je na koji način ih planirate koristiti. Stoga, jedan savjet koji ćemo istaknuti jest nemojte samo promovirati Vaše proizvode, usluge i popuste, prikažite kako radite to što radite, zašto to radite upravo na taj način, što će kupci dobiti Vašom uslugom ili proizvodom i uložite trud i povežite Vaš rad s emocijama.

Kako bi Vam pobliže objasnili pojam vratimo se na ranije spomenuto zlatno doba TV prijemnika.  Pitajmo se zašto zlatno doba? Odgovor na to pitanje je isti kao i na pitanje, zašto digitalni marketing? Dva totalno različita pitanja, a potpuno isti odgovor koji glasi - PAŽNJA!

Ključ kvalitetnog marketinga jest biti tamo gdje su Vaši kupci. TV prijemnici su imali svoje zlatno doba iz razloga što se cijela obitelj okuplja u dnevnom boravku i gledala emisije i filmove, no razvojem interneta pažnja se premjestila na druge medije. Ti drugi mediji su digitalni mediji, odnosno internet, računala i mobilni uređaji.

Budite tamo gdje su Vaši kupci i preuzmite pažnju na sebe

Stoga, možemo zajedno zaključiti da digitalni marketing u svojoj srži nije ništa drugačiji od običnog marketinga već se samo razlikuju alati kojima dolazite do kupaca, kako komunicirate s njima i kako predstavljate sebe. Alati koje koristite u digitalnom marketingu su već spomenuti SEO optimizacija, PPC oglašavanje, društvene mreže, ali i e-mail marketing, Vaša internet stranica, affiliate, odnosno partnerski marketing i drugi.

Iako se čini da postoji mnogo novih alata i niste sigurni kako ih koristiti, sigurni smo da ste mogli zaključiti da su oni nužnost za Vaše poslovanje. Međutim osim što su nužnost, alati digitalnog marketinga pružaju brojne prednosti nad starim metodama marketinga.

Digitalni marketing ima brojne prednosti nad starim metodama marketinga

Glavna prednost i ne možemo dovoljno istaknuti  koliko je važna jest što su korisnici online i što je njihova pažnja trenutno u digitalnom svijetu. Uzmite u obzir koliko puta ste tipkali na mobitel dok vozite automobil te kada ste zadnji put primjetili oglasnu ploču uz cestu koja Vas je potaknuta na kupnju?

Osim pažnje, vjerujemo da želite sa što manje uloženog novca ostvariti što bolje rezultate, a da ih pritom možete i izmjeriti? Ako je odgovor na pitanje glasio da, onda je digitalni marketing prava stvar za Vas. Dugoročno gledano ulaganja u digitalni marketing su puno isplativija nego u obične oblike marketinga. Ulaganja u TV reklame, radio ili oglasne ploče zahtjeva jako velike novčane izdatke te ne možete kontrolirati ishode i točno kojoj osobi želite prikazati iste te reklame.

Slučaj kod internet marketinga je drugačiji! Za manji novčani ulog možete doći do točno ciljanih kupaca koji imaju interese koji se vežu uz Vaše proizvode. Osim toga, omjer uloženog i dobivenog se može lako mjeriti zahvaljujući alatima kao što je Google Analytics.

Ulaganja u digitalni marketing su isplativija nego u standardne oblike marketinga

I za kraj želimo opravdati navedenu tvrdnju na početku ovog teksta da digitalni marketing nije samo promocija i prodaja. Kroz tekst smo zajedno mogli zaključiti da je digitalni marketing isti kao i običan marketing samo što je sredstvo komunikacije drugačije iz razloga što je pažnja korisnika u digitalnim medijima. Stoga, promocija i prodaja su samo dio marketing miksa te postoje još brojni dijelovi miksa na koje je potrebno obratiti pažnju. Neki od njih su istraživanje tržišta, istraživanje kupaca i konkurencije, a njih je zahvaljujući alatima digitalnog marketinga puno lakše za saznati nego prije.

Digitalni marketing olakšava promociju i prodaju, ali i ostale dijelove marketing miksa

Marketing je marketing oduvijek i zauvijek će biti marketing, jedino će se razlikovati medij komunikacije koji će ovisiti o tome gdje je pažnja korisnika. Tako je danas aktualan digitalni marketing dok će sutra možda biti aktualan drugačiji oblik. Možemo zaključiti da ako naučimo osnovne principe da ćemo ih uvijek moći primjeniti samo će se razlikovati alati i mediji. Marketing je kao i obrađivanje zemlje, zauvijek će biti isti principi, ali alati će olakšavati obradu.

Šta je email marketing?

Elektronska pošta ili e-mail smatra se jednim od najefikasnijih kanala za promociju proizvoda i/ili usluga. Hupspot je sastavio i listu najuspješnijih e-mail kampanja među koje spadaju Uber, Dropbox, Stitcher i mnogi drugi. E-mail marketing podrazumijeva promociju proizvoda i/ili usluga putem elektronske pošte ili e-maila, odnosno slanje marketinške poruke potencijalnim kupcima putem e-maila. Ovakav vid elektronske komunikacije je nesposredna komunikacija, pa se stoga ovaj oblik marketinga smatra direktnim marketingom. E-mail marketing omogućava izgradnju uspješnih odnosa sa kupcima, kao što je slanje čestitke ili poklon bona za rođendan kupca i slično. Na taj način možete povećati prodaju, ali i izgraditi osjećaj lojalnosti potrošača.

Najgora strana e-mail marketinga jeste što poruka koju pošaljete, odnosno e-mail može završiti u spam ili junk folderu kupca. Također, zbog velikog broja e-mailova koje dnevno primi potrošač, Vaša kampanja može ostati neprimjećena. Ali e-mail marketing se svejedno smatra jednim od najuspješnijih kanala promocije koja pokazuje najveći povrat ulaganja, odnosno ROI. Putem e-mail marketinga mogu biti ciljane specifične grupe kupaca na osnovu njihovih kupovnih preferencija, geografskih, demografskih, socijalnih ili drugih karakteristika.

Prednosti

E-mail marketing ima nekoliko prednosti koje uključuju:

• najučinkovitija online taktika na kojoj se pokazuje najveći povrat ulaganja,

• mnogo jeftinija i brža verzija od standardne pošte,

• jednostavna metoda promocije,

• mogućnost da se analiziraju povratni podaci o ponašanju potrošača,

• mogućnost targetiranja potrošača,

• direktno obraćanje potrošaču za razliku od obraćanja na društvenim mrežama,

• velika stopa odgovora na kampanje i

• mogućnost testiranja uspješnosti različitih metoda i kampanja.

Kako započeti kampanju?

• Prikupljanje e-Mail adresa,

Da biste započeli uspješnu e-mail kampanju potrebne su Vam e-mail adrese koje možete kupiti ili sami prikupiti. E-mail adrese možete kupiti od različitih snabdjevača: InfoUSA, WEDB, ListGuy, Experian, ali i neki regionalni kao što su Netoperacije i drugi.

E-mail adrese koje kupujete nisu uvijek najbolja opcija, jer je kupovina personalnih informacija kažnjiva u nekim državama. Također, vlasnici e-mail adresa koje otkupite nisu dobrovoljno dali svoju adresu, prema tome ne znači da će ikada otvoriti Vaš mail niti da su uopće zainteresovani za to što prodajete. Dakle, bitno je da imate odobrenje od onih koji primaju Vaš e-mail, odnosno opt-in e-mail.

• Način da prikupite e-Mail adrese

Najbolje je da sami sakupljate e-mail adrese putem raznih formi, pretplata i slično. Odlični načini da se potrošači dobrovoljno pretplate su:

• kreiranjem primamljivog sadržaja - marketing sadržaja,

• putem pop-up formi na samoj web-stranici ili putem odredišnih stranica, 

• poklon bonovima za proizvode i/ili usluge,

• organiziranjem nagradnih igara ili natjecanja, 

• poklanjanjem besplatne knjige - free eBook, 

• putem Facebook oglasa,

• poklanjanjem besplatnih video tutorijala,

• poklanjanjem besplatnih seminara ili radionica,

• poklanjanjem besplatnih webinara.

Više informacija zatražite ovdje!

  Poslovni Imenik BiH

Sarajevska ulica br. 1

72000 Zenica, BiH

Tel : +38761925110
Mail : info@bih-imenik.eu
Yes Otvoreno

Ponedeljak-Četvrtak9:30 - 17:00
Petak9:30 - 12:30 i 14:00 - 17:00
Subota9:30 - 13:30

O nama

„Poslovni Imenik BiH“ je agencija za online marketing i promociju Vašeg poslovanja. Adresar koncipiran je na način da obezbjedi svakom posjetiocu mogućnost ostvarivanja saradnje sa nekom od firmi iz našeg imenika. Svjesni smo da je 21. vijek - era informacija a da je internet naj snažniji i naj efikasniji medij za promociju informacije.

Mapa Portala BiH-Imenik
Pregled Mape
  Vizija & Misija

Naš cilj je promocija poslovnih subjekata te povezivanje i spajanje istih... Također, za cilj imamo okupiti najveći broj uspješnih poslovnih subjekata iz naše zemlje na jednom mjestu. Mi smo tu da Vam budemo sigurna i efikasna podrška u cilju razvoja i uvezivanja domaćih kompanija i razvoja domaćih potencijala.

Love BiH

Banka Paypal